Bepin Choudhury's Lapse of Memory

Character's
(1) Bepin Babu (Bepin Choudhury's)
(2) Parimal Ghose (strange man)
(3) Mr. Dinesh Mukerji (Friend of Bepin Babu)
(4) Sitaram (driver of Bepin Babu)
(5) Haridas Bagchi's (Friend of Bepin Babu)
(6) Servant of Bepin Babu
(7) Chuni Babu / Chunilal (old friend of Bepin Babu)
(8) Dr. Paresh Chanda

(Q1) Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?
(Ans1) Bepin Babu was worried because Parimal Ghose said that Bepin had visited Ranchi in 1958, but Bepin could not remember it. He feared that he was losing his memory.
(Q2) How did he try to decide who was right ---- his memory or Parimal Ghose?
(Ans2) Bepin Babu tried to find out who was right ---- his memory or Parimal Ghose, he ranged up his friend Dinesh Mukerji.
(Q3) Why did Bepin Babu hesitate to visit Mr Mukerji? Why did he finally decide to phone him?
(Ans3) Bepin Babu did not want to meet Mr. Mukerji because he felt embarrassed.
He finally phoned him because he wanted to know whether he had really gone to Ranchi.
(Q4) What did Mr Mukerji say? Did it comfort Bepin Babu, or add to his worries?
(Ans4) Mr. Mukerji said that Bepin Bapu had really gone top Ranchi in 1958 and that he had been with him on the trip.
This made Bepin Babu more worried, because he still could not remember going to Ranchi. He began to think that he had lost his memory.
(Q5) Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?
(Ans5) Chunilal was an old friend of Bepin Babu. He was unemployed and wanted Berpin Babu to help him get a job or give him some financial help.
(Q6) Why was Dr. Chanda puzzled? What was unusual about Bepin Babu's loss of memory?
(Ans6) Doctor Chanda was puzzled because Bepin Babu remembered everything except his visit to Ranchi in 1958.
It was unusual because he had forgotten only one event, not everything.
(Q7) Had Bepin Babu really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi?
(Ans7) No, Bepin Babu had not lost his memory. He had never forgotten a trip to Ranchi.
Chunilal had made up the whole story to teach him a lesson.
(Q8) Why do you think Chunilal did what he did? Chunilal says he has no money; what is it that he does have?
(Ans8)
Chunilal did this to teach Bepin Babu a lesson because Bepin Babu had refused to help him.
Chunilal had no money, but he had a clever mind and a good imagination.